Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Peter Bonnema (1951 Franeker)
opleiding:
Autodidact
 
Als kind ging ik bij het dorsen kijken en maakte ik al tekeningen van machines. Het stof, het licht, het gebulder van machines, de dramatiek van het leven, dat fascineerde me.

Mijn inspiratie haal ik voor een belangrijk deel uit mijn omgeving, maar ook uit het buitenland. Amerikaanse machines stralen meer kracht uit dan de Europese, die in hun vormgeving subtieler, bescheidener zijn. Na mijn reizen naar Cuba en Costa Rica maakte ik schilderijen van een bauxietmijn, suikertransporten en immense trucks.

Voordat ik aan een schilderij begin maak ik een uitvoerige studie van het onderwerp. Ik baseer mijn schilderijen op de realiteit en verdiep me daarvoor in boeken, afbeeldingen en bouwtekeningen. Voor mijn "treinencollectie" reisde ik o.a. naar Rusland, omdat daar toen nog stoommachines in gebruik waren.

Machines vormen de onderwerpen van mijn schilderijen. Ik portretteer ze bij voorkeur 's nachts bij fel kunstlicht. Hierdoor, door de afwezigheid van mensen op mijn schilderijen en door gebruik te maken van nadrukkelijk perspectief krijgt mijn werk een bijna magisch karakter.