Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Rein Halbersma (1949 Leeuwarden)
opleiding:
Autodidact
 
"In de jaren tachtig ben ik begonnen met het volgen van schilderslessen, met name het portret. Deze lessen kreeg ik eerst van Piet Deunhouwer en later van Peter B. van Houten.

De eerste tien jaar heb ik geoefend en les gehad. In de jaren negentig ging deze interesse over in professioneel werken en werd ik erkend als professioneel beeldend kunstenaar door de Fryske Kultuerried.

In eerste instantie begon ik met veel landschappen in aquarel en portretten in olieverf. Gaandeweg ontstond de fascinatie voor dieren en zat ik steeds vaker in stallen en hokken te schetsen. Uit die schetsen ontstonden -en ontstaan nog steeds- vele schilderijen van allerhande vee; Friese paarden, Belgen, koeien en schapen. In de loop van de tijd krijg je door de oefening in het kijken, vaardigheid in het 'vangen' van de specifieke kenmerken van de dieren. Ik stop niet voordat ik deze in een schilderij heb getroffen.

Als ik begin heb ik in het atelier een leeg doek op de ezel. Je hebt wel idee├źn, maar eigenlijk kom je al schetsend en schilderend verder. Ik ga overigens niet uit van abstracte waarden versus figuratie. Eigenlijk komen in elk kunstwerk zowel die abstracte elementen als de figuratie aan bod."

Rein Halbersma