Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Jenny Piso
Jenny Piso & Karianne Krabbendam
23 november 2017 t/m 24 december 2017

Na een succesvolle carrière als grafisch ontwerper, met als hoogtepunten een project voor Fiat in Turijn en een honourable mention met bijbehorende expositie in Nagoya Japan, debuteert Jenny Paula Piso in deze expositie. Jenny is geboren in Canada en opgegroeid in Friesland, Nederland: “ Toen wij terug emigreerden naar Nederland kwamen wij bij mijn oma in huis. Zij woonde in Leeuwarden. Naar haar ben ik vernoemd, en zij was op haar beurt vernoemd naar haar oma 'Jentje Hartsuiker'... de moeder van haar oom Jan Mankes.” 

Jenny bleef, hetzij met tussenpozen wel altijd werken aan haar eigen ideeën , en heeft nu het roer omgegooid. Piso vind humor heel belangrijk, dat relativeert. Dat komt terug in haar werk. Verder houdt ze van structuren, texturen en  gelaagdheid , ze is altijd op zoek naar spanning en de diepere betekenis. Ze houdt er van om naar dingen te kijken en zich af te vragen... hoe zit dat eigenlijk, wat is dat precies? Of waarom is dat zo?
Haar belangstelling is breed en zo zet ze die graag in. Voor deze tentoonstelling is haar thema, letterlijk en figuurlijk: Het is maar hoe je het verpakt! Piso werkte op heel verschillende verpakkingsmaterialen. Door 'haar' verhaal erop te verwerken, krijgt de verpakking een andere functie en een andere boodschap. Jenny’s manier van werken is vrij. Ze werkt vanuit haar gevoel of herinnering, maar soms ook heel conceptueel. Vaak met minimale middelen en los van de nieuwste snufjes , technieken of trends.
Als ze fotografeert of filmt, kijkt Piso op een andere manier naar alledaagse dingen;  bijna kijken zoals een kind wat zich kan verwonderen over van alles.
Een goed werk is voor Jenny Piso meer dan een mooi plaatje. Haar werk is zowel stoer als kwetsbaar. Vaak kritisch, spannend en ook grappig of gevoelig.

 

Karianne Krabbendam

Sinds haar afstuderen in 1979 heeft beeldhouwster Karianne Krabbendam een indrukwekkend oeuvre opgebouwd  in steen, marmer en brons. Door de hele provincie Friesland staat werk van haar hand, maar ook buiten de provincie is haar werk op meerdere plaatsen te zien. Na vier decennia bijna voortdurend in natuursteen te hebben gekapt, is Karianne om verschillende redenen, deels overgestapt naar een ander medium. Sinds enige tijd maakt zij haar beelden, in meer of minder geabstraheerde vorm, in klei; keramiek genoemd, als je het gaat bakken en glazuren.
Deze nieuwe uitdaging vergt een heel andere aanpak dan het solide stuk steen. Na veel ploeteren en inzicht verwerven in deze totaal andere wereld, wil Krabbendam deze nieuwe ontwikkeling in haar beelden vol intensiteit, kracht en intimiteit laten zien.
Als een serie zelfportretten, want immers ieder beeld dat een kunstenaar schept, is hoe dan ook een zelfportret van die gene.