Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Annemarie Petri
Annemarie Petri & Saskia E. M. van Dijk
10 januari 2008 t/m 16 februari 2008
etsen, brons, insecten - handgebreid
Annemarie Petri (1965) werd geboren in Den Haag en volgde daar ook haar opleiding aan de Vrije Academie. Haar werk bestaat uit etsen, schilderijen en beelden. In deze expositie toont ze haar nieuwste serie etsen.  

Haar inspiratiebronnen zijn: 17de eeuwse gravures in de sfeer van Piranesi, de natuurwetenschap, de literatuur en in de eerste plaats het romantische verlangen naar een wereld die er niet is maar die je alleen kunt dromen. Bij het ontwerpen van de etsen maakt ze gebruik van de collagetechniek waardoor ingewikkelde en vaak verrassende composities ontstaan. Vervolgens word de tekening op één etsplaat getekend en in etappes gebeten. De etsen zijn meerkleurendrukken. Door per drukgang steeds een kleur op de plaat te ‘schilderen’ en deze vervolgens ‘nat in nat’ af te drukken ontstaat er een effect van diepte. In de serie ‘Atlantis’ verbeeldt Petri niet de echte wereld zoals je die ziet wanneer je op reis bent maar de innerlijke wereld. Om deze wereld te zien hoef je geen verre reizen te maken maar alleen je ogen te sluiten en je over te geven aan je eigen fantasie. Dat is het mooie van kunstenaar zijn; dat je een eigen fantasiewereld kunt scheppen en je op de bodem van de zee kunt wanen terwijl je aan het werk bent in je atelier.
Het is een illusie; een verstilde kunstmatige wereld waarin je je even kunt verliezen en de hectiek van het dagelijkse leven kunt vergeten  

Saskia van Dijk (1960) werd geboren in Voorburg en volgde haar opleiding aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Tijdens de 6e editie van de Biennale Internazionale Dell'Arte Contemporanea 2007 in Florence, ontving ze de 3e prijs "Lorenzo di Magnifico" mixed media. Haar werk bestaat uit zinken dozen met daarin gebreide insectenvormen, afgeleid van hommels, libellen, rupsen, sprinkhanen en dergelijke.  

De van glasruiten voorziene dozen zijn gemaakt van oude etsplaten, waarop de structuren nog duidelijk zichtbaar zijn. Door middel van solderen zijn ze in elkaar gezet. De hoofdvormen van de insecten worden gebreid met gekleurde naaigarens. Het breien gebeurt met stopnaalden. Voor de afwerking van de details wordt gebruik gemaakt van verschillende tere materialen, zoals nylondraad, cellofaan, dun ijzerdraad, dun papier en dergelijke. De manier van werken levert de door haar gewenste vervreemding op.  

Haar inspiratiebronnen zijn de museale biologische verzamelingen met dozen waarin insecten en de bij behorende etiketten in rijen zijn gerangschikt.   Haar 'insectendozen' kunnen als enkele exemplaren op een vlak (een tafel bijvoorbeeld ) worden gelegd of aan een wand opgehangen. In verschillende gevallen wordt een aantal op een bepaalde manier gegroepeerde dozen als één op zich zelf staand kunstwerk gezien. Een enkele keer wanneer het bijvoorbeeld een bijzonder ruimtelijkeinsectenverbeelding betreft, wordt zo'n object op een vrijstaand zinken sokkeltje gemonteerd.