Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Resting bones
Francien Krieg
15 januari 2009 t/m 14 februari 2009
The Beautiful People

Vanaf 2006, het jaar waarin Francien de Talens 3e prijs kreeg, tot nu, heeft ze vele exposities gehad, waaronder een aantal buitenlandse beurzen en een expositie in Londen. Juli 2008 heeft het Scheringa Museum nog twee werken van haar aangekocht.

De schilderijen van Francien Krieg  zijn verrassende en hedendaagse beelden van het menselijk lichaam.Soms is het dramatisch en soms weer humoristisch maar wat al deze werken verbind is de enorme fascinatie die deze Haagse kunstenares heeft voor het menselijk lichaam.

Al in haar academietijd uitte deze obsessie zich in vleessculpturen, lichaamshuiden en gipsafdrukken die ze van haar eigen lichaam maakte. Wat ze hiermee wilde laten zien was een vervreemding van het menselijk lichaam. Zoals ze haar eigen lichaam ervaart, als een bizar object die haar steeds weer blijft verbazen en frustreren zo hoopte ze ook een bewustwordingsproces op gang te brengen bij de toeschouwer.

Vanuit deze gedachte is ze ook de mens gaan schilderen vanaf ’98 tot heden.

Ze bracht de vervreemding erin door het lijf vanuit de meest ongebruikelijk hoeken te schilderen waardoor er een perspectivische werking ontstond die uiterst merkwaardig was. De laatste jaren schildert ze vrouwen die in deze tijd niet voldoen aan het heersende schoonheidsbeeld. Dikke vrouwen, rimpelige lijven met hangende borsten, het is mooi want het is puur, iets wat een verdwijnend beeld is in deze tijd van plastische chirurgie en uiterlijke perfectie.
In Nederland kennen we de uitdrukking ‘iemand op de huid zitten’ wat zoiets betekent als ongemakkelijk dichtbij komen. Francien zit haar modellen op de huid, maar de vraag is: voor wie is het ongemakkelijk?