Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Young family
Pieter Ploeger
14 januari 2010 t/m 20 februari 2010
'nieuwe wegen'
Voor deze tentoonstelling (onder-)zoekt Pieter Ploeger nieuwe wegen en komt met een serie sterke werken;anders van kleur en schijnbaar heel direct geschilderd, maar nog steeds echte “Ploegers”.
Zijn werken begint hij schetsenderwijs. Hij tekent mensen, landschappen en wat de dag hem verder ingeeft. Als iets in de schets Ploeger aanspreekt gaat hij er mee verder. Vaak gaat het dan om tegenstrijdige indrukken zoals kwetsbaarheid en kracht, intimiteit en vrijheid of somberheid en geluk. Dit vindt hij interessant en hier verdiept hij zich in. Hij voegt iets toe of haalt weer iets weg zonder precies te weten waar hij naar toe wil. Ploeger schept afstand tot het onderwerp of komt juist weer dichterbij. Al spelend en zoekend naar betekenis ontstaat werk dat ingetogen van kleur is en in een directe figuratieve stijl wordt neergezet.  

Zowel de schilderijen als de prenten ontstaan vanuit een vaag beeld en groeien tijdens het proces al zoekende naar het karakter, de betekenis en de zeggingskracht van het beeld. In zijn houtsneden gebruikt hij tegenwoordig ook meerdere platen zodat hij tussendoor meer mogelijkheden heeft om aan te passen en te veranderen. Tijdens het proces krijgt hij meer vat op het onderwerp en dienen zich onverwachte oplossingen aan. Hij houdt er van als tegenstrijdigheden of ongerijmdheden zichonnavolgbaar gaan verdragen.