Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
soldaat en trotse man
Marja Vink
26 februari 2010 t/m 3 april 2010
wereldborduursels, braakballen & sieraden
Deze tentoonstelling toont een spannende combinatie van 3 onderwerpen waar de veelzijdige textielkunstenaar Marja Vink mee bezig is.  

De wereldborduursels.

Kunst moet dat ergens over gaan? Moet het verbazen, ontroeren, choqueren, moet het schoonheid weergeven, iets over de wereld vertellen. Aan het denken zetten? Na mijn 2 reizen door India wist Marja Vink het niet meer. Na het zien van veel armoede en sociale onrechtvaardigheid heeft ze vaak gedacht:” Waar ben ik mee bezig. Niks doen is geen optie.” Na deze reizen kon ze niet langer (zoals voorheen) portretten van zichzelf als uitgangspunt nemen; het werd het nieuws zoals zich dat opdringt in de krant en via de televisie. Vink is haar eigen kijk op de wereld gaan maken. Gebruik makend van haar experimenten opgedaan voor haar portretten, met de naaimachine met lagen papier op elkaar; combinaties van papier en stof. Delen wegscheuren waardoor er interessante “rafel-randen” en onverwachte kleurcombinaties ontstaan. Voor- en achterkant zijn vaak heel verschillend. Inspiratie heeft ze gehaald uit het tapijt van Bayeux: een tapijt, waarin de slag bij Hastings in 1066 is verbeeld door middel van borduursels. Dit tapijt leest zich als een stripverhaal waarin de gebeurtenissen van de veldslag chronologisch worden weergegeven. Het tapijt is 70 meter lang en 50 cm. breed. De basis voor de borduursels zijn krantenfoto’s. De onderwerpen zijn geborduurd met de naaimachine op doorzichtige stof. Verschillende lagen stof op elkaar. De loshangende draden zijn “levenslijnen” geworden. Nieuws vervaagt na een tijdje, nieuwe dingen gebeuren. Wat een jaar geleden is gebeurd zijn we al weer vergeten.   In de borduursels kom je de volgende onderwerpen tegen: De beurscrisis, Cambodja, Kenia, Pakistan, Afghanistan, Israel, Jordanië, Benza Bhutto, Iran, Afrika. Het gaat over macht-onmacht-arogantie-chaos-wanhoop-verdriet-angst-berusting-verbazing-moed.  

De braakballen.

In het atelier onderzoekt Vink vaak materialen en technieken. Hoe kan het onderzochte ingepast worden in haar thema’s. Er blijft veel materiaal over. In de braakballen van uilen zie je de resten terug van wat de vogel gegeten heeft: botjes, veertjes en andere onverteerbare zaken.
In haar braakballen zie je de materialen terug waar ze de afgelopen tijd mee gewerkt heeft.
Het is letterlijk het materiaal wat overgebleven is!  

De sieraden
Vink maakt sieraden in verschillende lijnen; de Afrikasieraden sluiten goed aan bij de wereldborduursels. Voor deze sieraden heeft Marja een eigen verfmethode ontwikkeld.