Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
'Ik zal hen troosten in al hun smart'
Yvonne Struys
20 januari 2011 t/m 19 februari 2011
'ik zal hen troosten in al hun smart'

In deze tentoonstelling vertelt Yvonne Struys, middels haar objecten en schilderijen een verhaal over de aardse strijd en het ongemak, over kracht en overwinning. Een strijdhemd met kraag van paardenhaar verwijst naar dappere paardenvrouwen: de Amazones. Een oud wiel is mogelijk van een strijdwagen, ongeschonden uit de strijd komen zo goed als ondenkbaar. Troost komt uit, soms wel en soms niet leesbare teksten.

Dit alles speelt zich af in landschappen die woest en ledig zijn. De titel van de expositie is ontleend aan een vaandel, gedragen tijdens processies en verwijst naar de symbolische lading die haar werk karakteriseert.

 

De objecten en schilderijen  van Struys doen zich voor als overblijfselen uit een onbekende omgeving, die de beschouwer op een of andere manier toch vertrouwd is.

Als Struys de diverse versleten, in ongebruik geraakte stukken –overblijfselen van gebeurtenissen uit het verleden- samen voegt, vlecht zij hun oude verhalen ineen en schept een nieuw verhaal, een nieuwe mythe.

Vaak maakt Struys gebruik van papier dat volgens een zelfontworpen techniek wordt vervaardigd, waardoor een huidachtige materie wordt verkregen met een schijnbaar oude en doorleefde structuur.

 

Ondanks de verwijzingen naar het verleden, naar een andere onbekende wereld, kunnen de kunstwerken van Yvonne Struys gezien worden als tijdloos, als droomachtige en verstilde ‘drempelmarkeringen’ van de eeuwigheid.

 

Mythologie, sagen en legendes echoën in al haar werk, waarbij het materiaalgebruik onlosmakelijk is verbonden met de inhoud.

Haar werk moet echter niet gezien worden als illustratie, het draagt geen eenduidige of letterlijke verklaring in zich. Wat Yvonne Struys doet, is het combineren van materiaalfragmenten, cultuurhistorische thema’s en persoonlijke associaties tot nieuwe beeldende verhalen.

“Al geruime tijd gebruik ik natuurlijke materialen. Doorleefd en gebruikt materiaal dat al een geschiedenis van zichzelf heeft, inspireert me en daar voeg ik mijn beeldende elementen aan toe. Zo ontstaat een nieuw verhaal.”

De associatie wordt naast de thematiek en het materiaalgebruik ook verkregen door het gebruik van teksten die deze lading ondersteunen en versterken. De door haar gekozen titels sturen daarbij de beleving van de toeschouwer.