Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
weer thuis
Catrinus Spinder
7 april 2011 t/m 12 mei 2011
'weer thuis'
Voor artemisia in kunstzaken is ‘weer thuis’ van Catrinus Spinder de debuuttentoonstelling, voor de kunstenaar zelf is het de zoveelste in een imposante lijst. De titel van deze expositie heeft dan ook niets te maken met de plek van tentoonstellen, maar alles met het getoonde werk.
Vorig jaar zomer heeft Catrinus Spinder een ingrijpende oogoperatie ondergaan, nadat hij bijna blind was. Nu hij weer goed kan zien, concludeert hij achteraf, dat jaren schilderen met verminderd zicht, zijn werk sterker beïnvloed heeft (fellere kleuren, duidelijker figuratie) dan hij zelf dacht.
In zijn nieuwste werk laat hij die ingeslagen weg los en grijpt terug naar het palet en de thema’s waar hij zo’n tien jaar geleden mee bezig was, zonder in herhaling te vallen. Spinder verweeft er zijn artistieke verworvenheden uit de afgelopen jaren in. De doeken en panelen zijn lekker pasteus in de verf gezet; de Friese cultuur (stilleven) en natuur (landschap, dieren, toerebouten) zijn Catrinus’ onderwerp.
Naast schilderijen zijn er collages, gemengde technieken en installaties te zien, waar hetzelfde voor geldt.
Het plezier in het kijken, werken en schilderen spat er vanaf; kortom Catrinus Spinder is weer thuis.
Artemisia in kunstzaken is blij en trots Catrinus Spinder te kunnen verwelkomen als vaste, exposerende kunstenaar in ‘de stal’.