Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
poppies IV
Marloes Wijtsma
19 mei 2011 t/m 16 juli 2011
'de zomer komt'

Het werk dat Marloes Wijtsma in de expositie ‘ de zomer komt ’ laat zien, is een serie van en over Klaprozen.

Naar aanleiding van de uitspraak “Dat wat je ziet, dat bestaat” van de filosoof M. Merleau-Ponty (1908-1961) zegt Marloes Wijtsma: “Dat wat ik zie of ervaar, dat zien heel veel mensen niet. Omdat ik in de unieke gelegenheid ben om te verbeelden,  zie ik mijzelf als middel de mensen meer van de wereld te laten zien. “

Tijdens een fietstocht door het Hollandse landschap moest zij in een keer schuilen voor een enorme regenbui. De klaprozen in de berm werden hard neergeslagen door de heftige regen en wind en leken dit niet te overleven. Maar na de regenbui, brak de zon weer door en kwamen de klaprozen weer omhoog en leken zelfs niet beschadigd.

Zo’n teer uitziend bloemetje met doorzichtige rode blaadjes onopvallend in de berm. Het fascineerde Wijtsma om dat te zien. Door het te schilderen wilde ze dit op een doek opnieuw tot leven te brengen.

 

Marloes Wijtsma werkt in gemengde technieken op grote doeken en maakt kruisingen tussen schilderijen en tekeningen. De inhoud is over het algemeen heel persoonlijk. Wijtsma hanteert een aantal vaste symbolen waarmee ze uiting geeft aan haar emoties. Bloemen b.v. of water. Voor de kijker is de betekenis van die symboliek niet letterlijk te volgen en zo blijft er steeds voldoende ruimte voor eigen associaties.

Wijtsma vindt in ieder schilderij een boeiende balans tussen kleurvlak en lijntekening, abstractie en bijna figuratieve illustratie, tussen lege ruimte en bonte drukte. Er valt veel te ontdekken aan kleine, verrassende details en ze beschikt over een fraai handschrift.

Als je er de tijd voor neemt dan ontdek je steeds meer grappige, mooie en verwarrende dingen in de beelden. Ze ontpoppen zich als fantasie verhalen waarin van alles gebeurt dat net niet helemaal te begrijpen valt.