Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Contra Dinantes
Sjoukje Iedema
15 september 2011 t/m 15 oktober 2011
'tapijt van Bayeux'
De tentoonstelling ‘tapijt van Bayeux’ van Sjoukje Iedema is geïnspireerd op een 70 meter lang en 50 cm hoog geborduurd kleed. Het verhaalt over de inval van hertog Willem van Normandië in 1066 in Hastings Engeland. Willem laat zich na zijn overwinning op koning Harold van Engeland tot koning kronen van Engeland en wordt dan Willem de Veroveraar genoemd. Het tapijt is van historische betekenis, omdat hetkleding, de manier van leven, gereedschap, het bouwen van schepen, wapentuig en soldaten uniforms van 1000 jaar geleden laat zien. Het tapijt staat ook bekent als eerste stripverhaal ooit. Het wordt permanent tentoongesteld in Bayeux Frankrijk.

Op de kunstacademie hoorde Sjoukje over het ‘Tapis de Bayeux’. Sindsdien zat het ergens in haar hoofd, het duurde 15 jaar eer ze daadwerkelijk met deze serie begon. Ze wilde van zoiets vreselijks als oorlog, iets moois en interessants maken. Werk dat een goed gevoel geeft. 'Het gaat ook om bewustwording; oorlog is er omdat mensen nog steeds bereid zijn om te doden en ellende te veroorzaken voor egotrippers die gedreven worden door macht en hebzucht. De mensen van nu zouden moeten hebben geleerd van de geschiedenis, maar niets is minder waar..' Daarnaast zocht Sjoukje uitdaging in ‘het schilderen’ van een borduurwerk; hoe breng je die sfeer over met heel ander materiaal en hoe verwerk je tekst in beeld op zo’n manier dat het een harmonieus geheel wordt. Tijdens het schilderen is ze gaandeweg meer met verschillende materialen gaan werken en heeft min of meer de vorm losgelaten.  

Door deze serie is Iedema erachter gekomen dat ze nu dichter bij haar gevoel kan komen tijdens het creatieve proces. “Het blijkt dat ik nu werk kan maken zoals ik het ook wil. Het heeft 18 jaar geduurd eer ik dit punt heb bereikt. Het heeft mij naar een andere dimensie getild, een dimensie waarin alle deuren openstaan en ik alle kanten uit kan. Dat gevoel van vrijheidsbeleving is iets waar ik altijd naar gestreefd heb. Het werken aan deze serie heeft mij ontwikkeling gebracht en dat inspireert mij weer.” Vandaar dat de “Tapijt van Bayeux -serie” een bijzondere plek voor haar inneemt.