Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Elmer de Gruijl
6 september 2012 t/m 6 oktober 2012
Elmer de Gruijl (1976) heeft een obsessie met karakters die zich verlaten voelen in de massa. Veel van zijn figuren lijken op het punt te staan ons een droevige mededeling te doen. Ze kijken ons recht aan, bedremmeld, alsof ze de onbeholpenheid van het bestaan willen delen. Het perspectief van de kunstenaar is ambigue. Een diep mededogen voor het menselijk lijden wordt moeiteloos vermengd met rabiate walging voor de lijdzaamheid waarmee we ons lot ondergaan.

Het werk van de Gruijl noopt tot onderzoek naar wat er werkelijk schuilt achter de façade van het leven in het nieuwe millennium. Kort geleden zou de Gruijl dit ‘emotion grize’ genoemd hebben, maar die naam is zelfverklaard verouderd. Toch is de term passend voor de creaturen die zijn verbeelding kwellen. Ze pogen ons de ware natuur van de mens te laten zien; hoe zwak en hulpeloos, - hoe grijs-, we jegens onszelf zijn.

Elmer de Gruijl is een nieuwkomer voor Friesland, maar niet onbekend in de rest van het land. Hij exposeerde onlangs in diverse galeries van naamen de ING-bank heeft werk van hem aangekocht. ING schrijft daarover het volgende: “Elmer de Gruijl is een jong talent en toont door middel van zijn schilderijen zijn visie op de samenleving van de 21ste eeuw. Zijn modern realistische kunstwerken geven voorstellingen weer van individuele karakters die zich verloren voelen in de samenleving. Hiermee biedt De Gruijl de toeschouwer de mogelijkheid om vragen te stellen en/of een discussie te starten rondom de betekenis van het schilderij, maar ook rondom zijn of haar eigen rol in de maatschappij.”  

De expositie omvat schilderijen en het is dé start van het nieuwe kunstseizoen bij artemisia in kunstzaken.