Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Frans Beelen
Frans Beelen & Matty de Vries
15 november 2012 t/m 22 december 2012
Frans Beelen, sieraden & Matty de Vries, schilderijen
Frans Beelen maakt opvallende sieraden van textiel waarin ze ook materialen als (half)edelstenen, schelpen en ander vindmateriaal verwerkt. De sieradenzijn zacht en ze voegen zich naar het lichaam. Je past ze als een kledingstuk en kijkt of de vorm en de kleur bij je huid, ogen, haren , postuur enjouw manier van kleden passen. Als dat matched, lijken de sieraden speciaal voor jou gemaakt te zijn.Frans’ sieraden zijn er in de eerste plaats om de draagster te behagen, de toeschouwer mag meegenieten.

De sieraden vallen onder ‘slow-art’. Frans noemt het ‘slow’ vanwege het werkproces: vaak begint ze aan een sieraad en laat het daarna een tijdje liggen om ernaar te kijken: wat moet erbij? Of moet er juist wat afgeknipt of afgezaagd? In dit rijpingsproces krijgt het sieraad de kans te groeien, zichzelf te ontwikkelen, totdat zich de juiste vormgeving aandient. (totdat ze uiteindelijk de juiste vorm gevonden heeft). Zo ontstaan unica ’s in haar handschrift met een eigen karakter en identiteit. Ze noemt het ‘art’ omdat ze als zelfstandig object de moeite waard zijn om lang naar te kijken, als landschapjes waarin je kan ronddwalen. Maar deze art-kwaliteit gaat nooit ten koste van de draagbaarheid.

Matty de Vries exposeerde in binnen- en buitenland (USA, Engeland, Schotland, België, Spanje, Duitsland). Haar olieverfschilderijen ademen kleur, sfeer en stilte uit. Het zijn bijna doorzichtige beelden van landschappen waarin tijd een andere dimensie krijgt, waarin je kunt wegdromen en rondwandelen en waarin je later nog niet eerder geziene beeldelementen gewaar wordt. Haar werk is besproken in nationale kunsttijdschriften (‘Kunstbeeld’ en ‘Kunstwerk’), in regionale kranten in Nederland en in internationale kranten (USA, Engeland, Duitsland). Haar illustraties zijn direct en speels en soms schilderachtig en sferisch. Haar vormgeving heeft ook al deze aspecten in zich. Haar kleinkunst is lichtvoetig en kleurrijk. Vanaf eind jaren negentig schrijft Matty de Vries kinderverhalen en poëzie die nauw aansluiten bij haar werk als beeldend kunstenaar en kleinkunstenaar. In 2002 is ze begonnen met naast in het Nederlands ook in het Fries te schrijven.