Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
What David sees
Jaap de Ruig
21 mei 2015 t/m 27 juni 2015
'What David Sees'

'Waarom zou jij foto's in Roemenië maken, dat kan ik toch ook?'
In 1990 reisde Jaap de Ruig voor het eerst naar Roemenië, als fotograaf. Een jaar later, tijdens een volgend bezoek, leerde hij een jongen van negen kennen, David Vasile, die bij zijn familie in een grote Roma-wijk in een provinciestad woonde. Toen ze elkaar vijftien jaar later weer ontmoetten, bleek David blikslager te zijn geworden, een familietraditie. Hij maakte trechters en verkocht ze langs de kant van de weg. De twee hielden contact, en in 2010 vroeg David aan Jaap, inmiddels kunstenaar en filmmaker, een fotocamera te leen om zijn bestaan vast te leggen. What David Sees is een tentoonstelling over dit samenwerkingsproject, dat in totaal ongeveer zesduizend foto's heeft opgeleverd.
Artemisia toont er een kleine selectie van op groot formaat. Daarnaast zal een video-installatie te zien zijn met beelden van David terwijl hij trechters maakt. Tijdens de opening wordt een documentaire van Jaap de Ruig over het project vertoond, die gedurende de tentoonstelling op een beeldscherm te zien blijft. Ook verschijnt er bij uitgeverij Philip Elchers een fotoboek met een tekst van Mariët Meester, partner van Jaap de Ruig en schrijfster van o.a. Sla een spijker in mijn hart - Roemeense Roma na de revolutie. Het fotoboek is tijdens de tentoonstelling te koop voor 19,95 euro.  

De tentoonstelling ‘What David Sees’ is het 3e samenwerkingsproject van uitgeverij Philip Elchers Groningen en artemisia in kunstzaken Leeuwarden.