Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Gerda Maas
Gerda Maas & Matty de Vries
26 januari 2017 t/m 4 maart 2017

   In deze tentoonstelling toont Gerda Maas objecten uit de serie “Verborgen Herinneringen”.  Door haar deelname in 2016 aan het project Heelmeesters van de Kunst van het Ondernemen kreeg Gerda de kans om samen te werken met prof. dr. Wiesje van der Flier en dr. Marissa Zwan, beiden werkzaam bij het VUmc Alzheimer researchcenter in Amsterdam. Samen voerden zij gesprekken over drijfveren in hun onderzoek en de kunst, het mysterie van het brein en de schoonheid van de wetenschap. Er was herkenning in elkaars ontdekkingstocht, een ontmoeting tussen ogenschijnlijk twee werelden: Ondanks dat de herinneringen volledig intact zijn kan iemand met de ziekte van Alzheimer er niet “altijd” meer bij. Voor deze serie zocht ik  in de natuur “hersenplakjes” zoals onderzoekers die zien in scans op hun computerscherm. Ik vond ze in mijn eigen volkstuin, de zaadschildjes van de judaspenning. Door deze zaadschildjes  te bewerken maakte ik mijn “eigen” hersenplakjes. Nadat Gerda Maas in aanraking kwam met het Springsnowfestival, dat jaarlijks wordt gevierd in Amsterdam als de iepen hun zaden laten rond dwarrelen, deden echte iepenzaden hun intrede in haar werk. Voortdurend is zij op zoek naar de ultieme dwarreling en heeft ze een heuse iepenzaden database aangelegd om uit te kunnen putten.
   De serie “Hubs” gaat over de knooppunten in de hersenen, die allen met elkaar verbonden zijn,. Als deze verbindingen verbroken worden valt ons GOUDEN centrum, onze hersenen, uiteen tot een warboel.
   Hiernaast blijven nevels uit het universum, zwermen en dwarrelingen Gerda Maas boeien.

   In de schilderijen van Matty de Vries zijn kleur en sfeer verstild en ontstaat vanuit stilte ruimte. In die ruimte verschijnen in olieverf een aantal basisvormen en doemt een voorstelling op. Het zijn bijna doorzichtige beelden van landschappen waarin tijd een andere dimensie krijgt, waarin je kunt rondwandelen of wegdromen en waarin je later nog niet eerder geziene beeldelementen gewaar wordt. De kleuren zijn helder en warm en lijken een bijna transparant licht af te geven.
  Matty heeft rust en eenvoud nodig om te kunnen creëren. Zeker als ze schildert. De Vries heeft eenvoud als iets positiefs leren zien. Zij associeert het nu met schoonheid en stilte.
Matty de Vries is een veelzijdig kunstenaar; schilderen blijft haar basis, maar daarnaast schrijft ze, illustreert, zingt of zet een typetje neer.