Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
groene wolk
Willy van der Duyn
15 maart 2017 t/m 29 april 2017
Willy van der Duyn

In deze tentoonstelling toont Willy van der Duyn haar nieuwste schilderijen, grafiek en objecten, die weliswaar erg verschillend zijn in techniek, maar in hun beeldtaal en ontstaanswijze veel overeenkomsten vertonen. Willy heeft een fragmentarische manier van werken. Ze rangschikt de beeldelementen opnieuw waardoor ze een andere betekenis krijgen. Het beeld bevindt zich tussen abstractie en figuratie. Titels zijn een belangrijk onderdeel van het werk. Ze moeten dezelfde associatieve werking hebben als de voorstellingen.

Duyn heeft een voorliefde voor verweerde huiden, oppervlakten en robuuste lijnen; dat zie je in al haar werk terug. Net als de autobiografische emotie die volgens Duyn associatief moet blijven. Meer dan de ratio speelt toeval tijdens het werkproces  een grote rol. “Het beste werk maakt zichzelf.”

In de schilderijen wordt in combinatie met collage, acryl- en olieverf op het doek gewerkt.
De structuur is belangrijk. De verf is vaak vermengd met zand of as, zodat de huid van de schildering organisch wordt. Soms zijn de kleuren aards en gedempt, dan weer gloedvol en stralend.

De kleuren houtsnedes ontstaan meestal met de zogenaamde reductietechniek. Dat wil zeggen, dat het beeld wordt opgebouwd door uit een houten plaat telkens een deel weg te snijden en de plaat vervolgens af te drukken op papier. Dit wordt voor elke kleur afzonderlijk herhaald.
Het beeld van de houtsnedes is los en speels. De oplage is beperkt.

De objecten zijn geassembleerd van (gevonden) voorwerpen, die er geheimzinnig en speels uit zien.

Het werk is een reactie op de wereld en het is klaar als het onderwerp er niet meer toe doet.