Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Noordzeestorm
Jacob C. Taekema
4 mei 2017 t/m 10 juni 2017
'de bomen, de zee en het afscheid'

Een expositie met schilderijen van landschappen die  Jacob C. Taekema zag als hij op zijn motor toerde of die in films voorbijkwamen. Door de snelheid, het voorbij komen, zijn de landschappen in zijn herinnering niet scherp. In deze schilderijen gaat het om de sfeer, de adem-tocht, het licht en de beweging. In Jacob's beleving is er in het landschap niet alleen het statische zichtbaar maar ook de beweging van het licht, het bewegen door wind, het bewegen door veroudering.

De schilderijen op deze tentoonstelling zijn geïnspireerd op bestaande landschappen, meestal in het schemer-groen onder de bomen of op de zee als beweging in de schemer-tijd, bij grijs weer, regen, mist en nevel.
Juist in de schemer en in grijs woelig weer kun je dingen zien die onder het helle zonlicht verborgen blijven.

Taekema’s schilderijen zijn soms vlak en direct geschilderd in dunne acryl of olieverf waarbij hij gebruik maakt van waterige verf-patronen, vlekken en kleurmengingen die spontaan ontstaan tijdens het schilderen. Andere schilderijen zijn opgebouwd in dikke verf-lagen waarvan hij dan  weer een deel weg schuurt om unieke kleuren te creëren: dekkend en tegelijk transparant.

De schilderijen zijn dus geen bestaande landschappen. Het zijn geen afbeeldingen. Het zijn schilderijen! Juist door enkel de sfeer weer te geven kan de kijker er zelf zijn eigen landschap in herkennen of ontdekken.