Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Meint van der Velde
25 april 2002 t/m 1 juni 2002
iconen,teksten en tekens
De Friese kunstenaar Meint van der Velde studeerde aan de Academie van Beeldend Kunstonderwijs Vredeman de Vries in Leeuwarden.
Uitgangspunt voor het werk komt voort uit het innerlijke gevoelsleven. Soms put hij echter inspiratie uit structuren. Met name door tijd of weer aangetaste structuren en oppervlakten die door de mens zijn vervaardigd, wekken zijn interesse. Zijn nieuwste werk is ontstaan na zijn verblijf op Cypres. Dit werk is sterk gebaseerd op iconen. Vooral de oudste iconen, veelal verweerd door alle aanrakingen, hebben grote indruk op hem gemaakt.

De werken lijken aanvankelijk abstract, maar bij nadere beschouwing verschijnen de beeldelementen uit de herkenbare werkelijkheid, zoals foto's of ander beeldmateriaal. De wijze waarop de beeldfragmenten worden afgedrukt wordt wel omschreven als monotype. Zijn schilderijen vallen hierdoor onder de term 'gemengde techniek'.
Meint van der Velde beperkt zich in zijn kleurgebruik. In het verleden beperkte zijn palet zich tot grijstinten, inmiddels benut de kunstenaar met name aardtinten. Binnen die kleuren benut hij echter de volle rijkdom aan schakeringen in tint.