Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Horst Dijkstra
17 oktober 2002 t/m 16 november 2002
de wereld volgens Horst Dijkstra
Horst Dijkstra (Leeuwarden, 1958) schildert wat hij -ooit- gezien heeft. Dat de realiteit in zijn werk een bijzondere is, zal niemand ontkennen. "Het gaat om de waarheid in mijn eigen hoofd.", zegt Dijkstra.
Zijn waarheid is er een, die voor velen herkenbaar is.
Soms zal iemand menen een bekend Leeuwarder gezicht te zien en dat kan best kloppen. Zijn onderwerpen vindt Horst Dijkstra tijdens zijn vele wandeltochten door Leeuwarden. Verder put hij uit zijn eigen ervaringen, verhalen en dromen.

Zijn wereld doet denken aan de wereld die de Duitse kunstenaar Max Beckman aan het begin van de vorige eeuw in zijn schilderijen opriep. Net als Beckmans wereld is die van Dijkstra niet een 'mooie' wereld, maar één vol duistere figuren, moordenaars, zwervers en de gewone man achter zijn computer of uitgezakt voor de tv. De reden dat hij hiervoor kiest, is simpel. Horst verklaart dat schoonheid (van bijvoorbeeld een mooi landschap) niet overtroffen kan worden en daarom doet hij dat ook niet.

Opvallend in zijn nieuwste werk is het meer gedetailleerd uitwerken van zijn figuren en hun gezichten. Hierdoor ontstaat een groter contrast met de meer schematische omgeving.