Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Annemarie Petri
4 december 2003 t/m 10 januari 2004
panorama's
In tegenstelling tot de meeste exposanten -vrijwel allemaal Noorderlingen- die in ARtemisia in Kunstzaken exposeren, is Annemarie Petri afkomstig uit Den Haag.
Petri laat schilderijen in een gemengde techniek, sculpturen en etsen zien in deze expositie met de titel "Panorama's". Het uitgangspunt voor de schilderijen is een serie foto's van landschappen of steden. Tezamen vormen de foto's een panorama van een bepaald landschap. De foto's worden overgezet in uitvergrootte kopieën die deels worden gebruikt; geprepareerd en beschilderd met acrylverf. Delen worden aangevuld met etsen en bijgetekend met pen. Deze werkwijze resulteert in een bevreemdende surrealistische sfeer. Het landschap is aanleiding om een moment uit te lichten, waarop de tijd stil lijkt te staan en je de schoonheid van de wereld realiseert.

In haar beelden maakt Petri, net als in haar schilderijen, gebruik van de collagetechniek. Ze worden 'samengesteld' uit schelpen, mechanische onderdelen en kinderspeelgoed. Enerzijds refereren ze aan de Griekse Mythologie, anderzijds hebben ze, door de eigentijdse voorwerpen die erin zijn verwerkt, een tijdloos karakter.

Net als in de andere disciplines ligt ook aan haar etsen de collagetechniek ten grondslag. Bij het ontwerp van de etsen gebruikt Petri fragmenten van oude gravures, boekillustraties en behangstalen. De meerkleurenetsen worden gemaakt met 1 etsplaat, die per kleur wordt ingeïnkt, "ingeschildert" en nat in nat afgedrukt.