Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Marloes Wijtsma
26 februari 2004 t/m 15 mei 2004
lentekriebels
Iedereen die vaker in ARtemisia in Kunstzaken is geweest, heeft haar sprankelende werk ongetwijfeld zien staan in de verhuurafdeling (of heeft het misschien nu aan de muur...).

Haar schilderijen vertellen vaak een verhaal of ze doen vermoeden dat de voorstelling een verhaal verbergt. De kunstenares zegt zelf: "Mijn werk gaat over mijn leven, dat wat ik zie, meemaak of als emotie ervaar."

Bij het verbeelden van emoties maakt Wijtsma gebruik van vier thematieken: vrouwen, water, herinneringen of orchidee├źn. Met behulp van deze beelden weet zij alle emoties te vangen in verf.

Haar kleurgebruik is herkenbaar, hoewel het per doek sterk kan verschillen. Van doeken in warme rode kleuren en aardetinten tot koele blauwe doeken met veelal aardse accenten. Haar beelden worden vaak opgezet in een tekenstijl, waarbij zij haar lijnvoering niet afmaakt om de toeschouwer ruimte te geven voor zijn verbeelding. De kleur is weliswaar altijd heel bepalend voor de sfeer in haar werk, maar is -net als het vlak- ondergeschikt aan de lijn. "Het doek moet vooral rustig en leeg blijven zodat de ervaring licht en luchtig is", aldus Marloes.

Hoewel haar liefde uitgaat naar werken op groot voormaat zijn haar werken in de verhuurcollectie vaak niet groter dan 1.40 meter. In deze expositie pakt Marloes Wijtsma echter uit met werken van wel 1.50 bij 2 meter!