Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Martin de Jong
14 april 2005 t/m 21 mei 2007
Leeuwarder hoogstandjes
Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Martin de Jong Leeuwarden als uitgangspunt voor zijn stadsgezichten genomen. Vanuit een hoog standpunt schildert Martin de stad, waarbij de menselijke maat zijn richtlijn blijft. Het brede overzicht maakt hij hieraan ondergeschikt. De waarneming vormt het uitgangspunt, waarbij de uitvoering zich niet beperkt tot registratie. Atmosferisch perspectief geeft de abstracte benadering veel zeggingskracht. Zonder details te schilderen weet Martin de Jong in zijn losse handschrift de schilderijen levendig en realistisch te laten ogen.

Martin de Jong is opgegroeid aan het riviertje De Tjonger in Mildam. Na het middelbaar onderwijs in Heerenveen koos hij voor de reclame en volgde daarvoor een 4 jarige opleiding in Zwolle. Te weinig autonome artistieke vrijheid in dit vak was reden om daarna door te gaan in de kunst. Eerst nog als illustrator maar in het tweede jaar van de Academie definitief gekozen voor schilderen en grafiek.

De interesse voor abstracte waarde in figuratieve schilderkunst heeft al tijdens de opleiding grote invloed op het werk van beeldend kunstenaar Martin de Jong. Les van artistieke tegenstanders als Matthijs Röling en Martin Tissing zorgen voor de nodige inspiratie in beide richtingen. Met docenten Frank Lisser en Jouke Wouda komt Martin de Jong in rustiger vaarwater.

Landelijk is de kunstenaar vooral bekend geworden met weidse vergezichten op met riet begroeide oevers van het IJsselmeer.
Tijdens de periode in Groningen zijn voor het eerst kleine stadsgezichten het onderwerp.
In 1994 keert de Jong terug naar Friesland. Naast stadsgezichten en het noordelijke landschap in al zijn variatie is nu ook het duinlandschap een inspiratiebron.