Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Sjoukje Iedema
13 oktober 2005 t/m 19 november 2005
Glas
Een bezoek aan het glasmuseum in Jelenia Gora in Polen was aanleiding voor Sjoukje Iedema om glaskunst als thema te gaan gebruiken in haar schilderijen.

Door de keus voor dit thema verdiepte ze zich in de achtergronden van het glas. Als kind al was zij nieuwsgierig naar de samenstelling ervan. Ze wilde de oorsprong en de ontwikkeling weten van de technische- en kunstzinnige processen van het glas maken. Ze is teruggegaan naar de basis van waaruit al het tegenwoordige glas is ontstaan; de oudheid en heeft de ontwikkeling gevolgd tot en met de Art-Deco periode.

In haar schilderijen wil Sjoukje recht doen aan de diversiteit van de glaskunst. Om de verschillende toepassingsmogelijkheden te benadrukken heeft zij zowel uit de oudheid als uit de Jugendstil t/m Art-Deco periode een aantal glazen voorwerpen gekozen, elk met een verschillende functie. Deze glasvoorwerpen zijn uitgangspunt voor haar schilderijen, ze verwerkt ze tot een eigen beeld. Ze streeft niet naar de letterlijke weergave ervan, maar haar interpretatie / haar beleving staat voorop.

Voor Sjoukje zijn -metaforisch gezien- aan glas en mensen dezelfde eigenschappen toe te dichten: Het is fragiel, maar tegelijk sterk. Het heeft een eigen identiteit, maar toch het vermogen zich in oneindig verschillende gedaantes te vertonen. Het is kleurrijk en mooi, maar ook koud en scherp.