Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Wia Bouma
Wia Bouma, Rob van der Kleij, Matty de Vries & Eleonora Tammes
18 oktober 2018 t/m 17 november 2018
Touch my heart by motion

CH2018 vraagt om bezinning op kunst en op het programma. Geraakt door een betoog van de cultuurfilosoof Alain de Botton, en zijn uitspraak ‘touch my heart’, aangaande de rol van kunst, werd dat het uitgangspunt voor het hele jaar. Iedere expositie benadert dit gegeven vanuit een ander standpunt.

De deelnemende kunstenaars uit ‘de stal’ van artemisia zijn allemaal gevraagd een kunstenaar te bedenken waarmee ze graag zouden willen exposeren omdat hun werk qua thema aansluit bij hun eigen werk, maar waarvan de werkwijze totaal anders is.
Touch my heart by motion is de zevende expositie in een serie van 8.

Matty de Vries
stilte maakt mij alert
zet al mijn zintuigen open
laat mijn hart sneller kloppen
ik word één met de omgeving
een groot licht lichaam
dat ruimte ademt

Eleonora Tammes werk vereist een bepaalde mate van concentratie, die de kijker er toe aanzet om zich te laten meenemen op een reis door de tijd. In haar werken onderzoekt ze hoe overblijfselen van een “image” zichtbaar blijven in de volgende laag. Deze gelaagde opbouw speelt een belangrijke rol in haar schilderijen o.a. om te functioneren als getuige en om te registreren. Je kan het bewerken van de vorm zien als een proces van het confronteren met het verleden. Het is een heen en weer wandelen tussen “ the “inside”- the reality of the image” en “ the outside of the image- an illusion of the reality“. Het spel tussen deze twee gegevens maakt dat de vorm verdwijnt. In een langzaam proces geeft het zijn geheimen prijs en zegt tegen de kijker wat de perceptie is, om het te vertalen in een “image”. Als de beschouwer door de verschillende lagen heen kijkt, worden eveneens de details en nuances duidelijk.

Wia Bouma
Turbulentie, onstuimigheid;  in de natuur een universele kracht.
Het tegenovergestelde van het subtiele, stille.
Een onrust, die als een stortvloed van scheppende kracht kan zijn en van alles in beweging zet in het menselijk leven.

Rob van der Kleij maakt subtiel gepatineerde bronsreliëfs met een totaal andere uitstraling dan verf: ze veranderen mee met het gedurende de dag veranderende licht. Het maken van de reliëfs  is een arbeidsintensief en ambachtelijk proces. Door zijn 40 jaar lange ervaring als bronsgieter en kunstenaar kan  Rob van der Kleij ‘verven’ met brons.

In zijn werk is hij op zoek naar de juiste sfeer, een sfeer die de voortdurende zoektocht naar stilte weergeeft…