Gespecialiseerd in Noord-Nederlandse kunst
Zowel gerenommeerde - als talentvolle jonge kunstenaars
Gevarieerde (verhuur)collectie met nadruk op figuratie
Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de
collectie ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen
Liesbet Tol
Liesbet Tol & Giorgi Shengelia
31 mei 2018 t/m 30 juni 2018
Bron: Leeuwarder Courant 08-06-2018

Touch my heart by...


Het expositieprogramma van Artemisia in Kunstzaken in Leeuwarden staat dit jaar geheel in het teken van een inspirerende quote van cultuurfilosoof Alain de Botton. Hij sprak ooit over de meerwaarde van kunst waarbij zijn
betoog werd beëindigd met: ‘Touch my heart!’


De hartenkreet van Alain de Botton was zowel een oproep als een uitgesproken wens om aangeraakt te worden. Door schoonheid, waarheid, verwarring of wat dan ook. Zijn intentie was duidelijk. Als het hart werd beroerd, als de ziel mocht zingen, dan kon de mens pas menselijk zijn, in alle facetten.
    Galeriehouder Geja Broers van Artemisia werd op haar beurt geraakt door die zienswijze en besloot het als kapstok te gebruiken voor haar programmering van LF2018. Dit bijzondere culturele jaar vraagt immers om zingeving, reflectie en bezinning op kunst. Iedere expositie benadert het thema ‘touch my heart’ dan ook vanuit een ander standpunt. Kunstenaars
uit ‘de stal’ van Artemisia zijn gevraagd om een kunstenaar uit te nodigen, met wie ze graag willen exposeren. In ‘Touch my heart ... by beauty’ – de derde expositie uit een reeks van acht – zijn Liesbet Tol (1960) en Giorgi Shengelia (1977) samengebracht.
    Een bijzondere combinatie, met twee tegenpolen die toch ook overeenkomsten vertonen. De beauty waar beide kunstenaars door geraakt worden, zit vooral in natuurschoon en alledaagse esthetiek waar we zo makkelijk aan voorbij gaan. Zoals de repetitieve rijkdom in hangende bloemtrossen van de goudenregen (Tol) of de knallende kracht van zee, wind en wolken (Shengelia). Waar Tol soms figuratief
werkt en de abstractie zoekt in decoratieve en anonimiserende patronen, schuwt Shengelia het grote gebaar niet. Met verfklodders, grote vlakken en stevige materie boetseert hij bijna zijn Seascapes.
    Liesbet Tol werd opgeleid in Den Haag, Amsterdam, Antwerpen en New York. Ze woont sinds 1990 in Friesland, maar is ook vaak in Bergen te vinden. In dit oude kunstenaarsdorp is de zee nooit ver weg en ook in Friesland is de waddenkust altijd dichtbij. Tol reduceerde het landschap (zowel de zee als het vasteland) in een serie vierkante houten panelen tot niets meer dan vlakken land en lucht. Bij elkaar worden het ritmische blokkenpatronen, maar door de subtiele toonvariaties is er van een strenge ordening geen sprake. Eerder van een heldere samenvatting, waar de wind nog wel doorheen kan waaien.
    Giorgi Shengelia komt uit Georgië, is de zoon van een kunstenaar en studeerde aan de kunstacademie van Tbilisi. Hij woont sinds 2003 in Bergen, waar hij naast schilderijen ook installaties en sculpturen maakt. In de expositie wordt hij vertegenwoordigd door ruige schilderijen en eigenzinnige werken op papier. Shengelia tekent niet letterlijk zijn onderwerpen, hij maakt een vertaling.
    Waar zijn Seascapes duidelijk naar hun herkomst verwijzen, blijven de meeste tekeningen zonder titel. Toch komen ook daar landschappelijke associaties naar voren, door middel van dwarrelende luchtbellen (onderwaterwereld), woeste wolken of vormen die aan blaadjes herinneren.

Op zondag 24 juni is er een MeetUp met filosofe Sabine Hardus (15 u) in de galerie.
Entree: 3 euro (max. 12 deelnemers).
Liesbet Tol is aanwezig.
Opgeven via info@artemisiainkunstzaken.nl.

Susan van den Berg